Cerrahi Tekstillerin Önemi
Cerrahi tekstillerin önemi, ameliyat ortamındaki enfeksiyona neden olabilecek bakteri kaynağı, sadece cerrahi ekip ve ortam değildir. Medikal tekstillerin önemi, hastaların kendisi de aynı zamanda bir bakteri kaynağı olduğunu ve bu tekstiller ile korunmak gerektiğini gösteren en etken faktördür. Bu nedenle, bakteri yayılmasını iki yönlü olarak düşünmek gerekmektedir. HIV, Hepatit B, Hepatit C gibi, hastanın vücut sıvılarıyla temas olduğunda hastane personeline geçebilecek virüsler, uygun ortam oluştuğunda vücuda girebilmektedir.
Bu durum, ameliyat ortamındaki enfeksiyonun ana sebebi olmaktadır. Enfeksiyon sonucunda hasta veya ameliyat personeli, sonucu çok pahalı olabilecek risklerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bundan dolayı, bu tip riskleri en aza indirmek gerekir. Bunu sağlamak için ameliyata girmeden gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Hasta ve ameliyat ekibi steril edilmiş cerrahi giysiler ve örtüler kullanmalıdır.
Ameliyat esnasında cerrahi ekibin kullandığı medikal giysiler kapsamına; ameliyat önlükleri, boneler, maskeler ve galoşlar girmektedir. Cerrahi operasyon sırasında hastanın korunması için ise, hasta örtüleri kullanılmaktadır. Kullanılan tüm bu giysi ve örtüler, çok kullanımlık (reusable) veya tek kullanımlık (disposable) özellikte olabilmektedir.
İşte cerrahi tekstillerin önemi burada ortaya çıkmaktadır. Kullanım amaçlarına göre bu giysiler değişkenlik göstermektedir. Çok kullanımlık cerrahi giysiler, kullanımlar arasında yıkama ve sterilizasyon işlemine tabi tutulmaktadırlar. Tek kullanımlık cerrahi giysilerde, bir defa kullanılmak üzere tasarlanmakta ve nonwoven (dokusuz yüzey) kumaşlardan üretilmektedirler. Cerrahi ekibin ve hastanın korunmasında kullanılan giysilerin, bir takım koruyucu özelliklere sahip olması gerekmektedir. SMS ve SMMS özellikli tekstiller tercih edilmektedir. SMS ve SMMS kumaşlarından üretilen cerrahi tekstillerde sıvı iticilik, sıvı geçirmezlik, hava geçirgenliği vardır. Bu özellikler göz önüne alınarak tasarlanan ve üretilen cerrahi giysiler, korunma ve kullanım rahatlığı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra uzun süren cerrahi operasyonlarda, operasyon sırasında kullanıcısına giyim konforu sağlayacak özelliklerde olmalıdır. Bu nedenle, kullanılacak cerrahi giysi malzemeleri arasında bir seçim yaparken şunlara dikkat edilmelidir:
- giysilerin bariyer etkinliği,
- konfor özellikleri,
- bakteri bulaşma riski,
- hasta ve personelin güvenliği ve maliyet ile ilgili dengeler detaylı bir şekilde gözden geçirilmelidir.